Broeken

Een broek is een kledingstuk welke gedragen wordt om het bekken en in de meeste bekende gevallen pijpen bevat. Wat kenmerkend is voor een broek is dat deze ook twee aparte openingen bevat voor de benen. Dit in tegenstelling tot een jurk of rok welke slechts één opening heeft voor de benen. De broek werd in de tijd van de Romeinen gezien als een barbaars kledingstuk, echter tijden later tijdens de Middeleeuwen werd de broek gezien als het kledingstuk voor de mannen.

Soorten broeken

Er zijn veel verschillende soorten broeken. Zoals eerder is verteld heeft een broek altijd twee openingen voor de benen maar betekend dit niet dat een broek altijd pijpen heeft. Een bekend voorbeeld van een broek zonder pijpen is de onderbroek. Echter hebben de meeste broeken wel pijpen welke worden gedragen om de benen te beschermen. Broeken bevatten vaak aan de voorzijde een gulp welke kan worden gesloten door bijvoorbeeld knopen, klittenband, haken of een ritssluiting.

Kettingzaagbroek

Een goed voorbeeld van een soort broek welke doelbewust is ontworpen voor het beschermen van de benen is de kettingzaagbroek. De kettingzaagbroek is een broek welke dient als bescherming tegen lichamelijk letsel van de ketting of rondvliegende onderdelen. De broek is speciaal gemaakt met vezels in de stof en op enkele plekken met extra versteviging. Wanneer de draaiende ketting in de broek gaat of deze aanraakt zullen de vezels tussen de ketting terecht komen waardoor deze vastloopt en de motor afslaat. Op deze manier wordt het risico op lichamelijk letsel bij de drager verminderd.