Jurken

Een jurk is een tegenwoordig veel gedragen kledingstuk onder de vrouwen. Echter mag de jurk niet worden verward met de rok. Het verschil ligt namelijk in de bovenzijde. Een rok is namelijk alleen gemaakt om de benen te bedekken. Een jurk hier in tegen, zit ook nog een stuk aan vast om het bovenlichaam te bedekken en is dus eigenlijk een rok en een top in één. Een jurk is een typisch vrouwelijk kledingstuk waarvan in principe ook geen mannelijke variant op de markt is. Een jurk is tegenwoordig een net kledingstuk welke vaak wordt gebruikt voor officiële gelegenheden.

Soorten jurken

Een jurk is nog heel erg algemeen. Er zijn veel verschillende soorten jurken met elk zijn eigen eigenschappen. Een aantal voorbeelden van verschillende jurken zijn onder meer de baljurk, de mini-jurk, de japon, de hoepeljurk en misschien wel de bekendste is de trouwjurk. Zo heeft elke jurk zijn eigen eigenschappen. De baljurk is een feestelijke jurk met een smal bovenlijf en vanaf de taille loopt het wijd uit. Een japon is afgeleid van de oorspronkelijke Japanse jurken. De japon bestaat in principe uit één stuk materiaal welke loopt tot de enkels, echter zie je tegenwoordig ook kortere japons.

Trouwjurken

Een bijzonder geval onder de jurken is de trouwjurk. De trouwjurk of bruidsjurk is vaak een kenmerkende witte lange jurk welke wordt gedragen door de bruid op haar huwelijksdag. De trouwjurk is niet altijd wit geweest, voor 1920 werd veel in het zwart getrouwd of door de rijkere mensen in kleurrijke jurken. De witte jurk stond voor maagdelijkheid, wat vertaald werd in geen seks voor het huwelijk, en voor zuiverheid. Tegenwoordig is deze betekenis vaak achterhaald en wordt de witte jurk uit traditie gedragen, of simpelweg omdat de bruid het mooi vind.